Monthly Makers: metallÄnda sedan jag började med Monthly Makers har jag väntat och väntat på att temat "metall" skulle komma. För flera år sedan jobbade jag på café, och tog reda på de svartvita locken från lemoncurd-burkarna utan att veta vad jag skulle ha dem till. Jag slutade på caféet i början av 2012 så ni får själva räkna ut hur länge jag sparat ett gäng burklock enbart för att de är fina. 


Snabbspolning till typ 2014 när jag bestämde mig för att göra någon slags ljusmanschetter eller ljusstakar av locken. Monthly Makers kom så småningom in i bilden och jag började ivrigt hoppas på att temat "metall" skulle komma så jag fick en anledning att ta tag i projektet. Givetvis kom temat den mest hektiska månaden i mitt liv hittills men skam den som ger sig. Jag passade på när jag var hos mina föräldrar eftersom min borrmaskin är lite mjäkig och totalt ointresserad av att borra i metall.

Som vanligt när min far på något sätt är inblandad i mina projekt så slutade det med att han gjorde allt (i det här fallet att borra hål i locken). Jag var visserligen upptagen, men av att äta frukost. Hur som helst, vårt samarbete funkade och det är det som räknas. I den bästa av världar hade det gått göra ännu större hål men detta får duga. Jag gillar när locken hänger lite löst och snett och hade gärna sett att de såg ännu vildare ut! I slutändan kommer det att bli två stycken ljusstakar som har fem lock vardera, men tyvärr gick mitt fina röda ljus sönder när jag tappade det i golvet (och det hade man ju kunnat räkna ut att det skulle hända) så ni får hålla tillgodo med denna singulära ljusstake.


Det som fattas nu är en liten ljushållare som alltså ska sitta under locken. Den kommer att sticka ut en aning nertill, men tanken är att större delen av den ska vara dold. Då min idé om att göra hållaren i trä inte fungerade har jag bestämt mig för att testa lera (cernitlera eller självtorkande lera). Men det får bli en annan dag, eller ett annat år troligtvis. 

Nästa år ska jag göra själva ljushållaren. 


Comments

 1. Snyggt med ränderna och det gula ihop! Som ett bi!!

  ReplyDelete
 2. Vilken häftig idé och kul att det kom till användning! Gillar färgerna och mönstret :D Nu får jag ta och spara de där burklocken, för hjälp så gott det är med lemoncurd ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja! Klart du ska spara locken! Lemoncurd is the shit. <3 :D Hade jag haft miljontals lock hade jag nog gjort en krans av dem genom att borra ett litet håll i mitten på varje lock och trätt upp dem på ståltråd.

   Delete
 3. Men vad kul att du väntat på tema metall! Väl värd väntan ju, hur fint som helst med locken!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh tack så mycket! :D Jo, jag har verkligen sett fram emot det temat.

   Delete
 4. Tycker verkligen om det grafiskt svartvita ihop med det färggranna ljuset! Förstår att du sparat på de locken, fint att de kommer till användning nu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, vad skönt att jag får förståelse för mitt burklockshoardande! ;) Inte alla som kan se vitsen med det, hehe.

   Delete
 5. Hej och tack för din härliga kommentar på min sida. Extra kul då den fick mig att hitta hit! Du har min fulla förståelse för lockhamstrandet, varje gång jag har suttit med en sådan burk i min hand har jag pillat på locken och tänkt att dem borde man kunna göra något häftigt av! Gillar verkligen den grafiska och samtidigt ruffiga känsla som du har fått till. Blir spännande att se hur du får till underredet sen. F.ö så började jag fundera på hur man skulle kunna integrera det locket i ett gjutet ljus. Att ha det som ljusfat är ju ett sätt att utnyttja den härliga kanten men det borde finnas fler sätt!

  Sv: Vad kul att du är sugen på att gjuta ljus! Och roligt att du uppskattade inlägget, jag skrattar åt mig själv när allt det där kommer varje månad.

  När det gäller stearin och paraffin så vet jag att en del ljusstumpar är i paraffin så det finns med även om jag inte väljer det när jag köper nytt. Har fortfarande inte fått svar på vad köpe-ljusmassan innehåller insåg jag nu, får ligga på företaget igen. Den största skillnaden mellan paraffin och stearin är vad de släpper ut, stearin är renare där, och hur mycket de ryker. Det kan jag märka på mina hemma-gjutna ljus, att vissa ryker mer och då vet jag att det är mer paraffin i dem. Ju större omkrets på ljuset, ju grövre veke är en bra tumregel. Som jag tyvärr missade att följa när jag göt de klotformade ljusen har jag insett. De är ju faktiskt rejält breda fast de ser smäckra ut och nu brinner de inte så bra utan mer som en grop rakt ned. Så det kan hända att dessa ljus hamnar i ljusgjutarlådan när julen är över, för att få nytt liv i nya ljus.

  Här har jag skrivit lite mer om ljusgjutning och stearin och andra ämnen.
  http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2016/01/att-vara-ljusalskare-utan-att-vara.html

  http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2015/11/om-morker-och-ljus-hur-skapar-man-det.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh, tack så mycket för alla tips! Ska definitivt kolla in länkarna. :) Skrattar ihjäl mig åt denna lockbesatthet som fler än jag verkar ha drabbats av, haha. Låter ju supercoolt att använda locken till ljusgjutning, hoppas du testar det! Tack för din kommentar, blev så himla glad! :) <3

   Delete
 6. Men vad kul att du har sparat på locken i hopp om att tema metall skulle komma! Är det lock från Robertson's Lemon Curd? Tycker de är så himla fina och fattar varför du har sparat dem :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det är exakt det märket!! Vilken koll du har. :D <3

   Delete
 7. Men så fint! Och vilken rolig idé. Älskar färgerna och mönstren.

  Tack för din fina kommentar om mitt bidrag. Blev jätte glad. Kram

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack så mycket! :) Stor kram till dig! <3 <3 <3

   Delete
 8. Men så fint! Och vilken rolig idé. Älskar färgerna och mönstren.

  Tack för din fina kommentar om mitt bidrag. Blev jätte glad. Kram

  ReplyDelete
 9. Tack för din kommentar på min blogg som gjorde att jag hittade hit till din kreativa hörna!:) Vilken kul idé, älskar när man kan återanvända saker till något helt annat än det är tänkt att användas till - snyggt!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh vad glad jag blir över din kommentar! :) Tack!

   Delete
 10. Vad fiffigt! Och verkligen fina lock, jag förstår varför du sparat dem så länge!!

  ReplyDelete
 11. Vilken rolig idé! Gillar verkligen ränderna :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, visst är ränderna helt fantastiska! :D

   Delete
 12. Men vad roligt att samla just på lemon curd-lock! Så otroligt otippat! Och så tuff ljusstaken blev, jag kommer att tänka på bildäck!
  Skulle det inte vara läckert med en ljushållare i ståltråd vars ändar sticker upp ovanför locken? Eller det kanske blir spretigt ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vilken härlig kommentar! :D Har inte ens tänkt på att det går att göra en ljushållare i ståltråd. Smart ju! Får se vilket material det blir i slutändan, måste överväga detta.

   Delete
 13. YES, du är tillbaka!!! *gör vågen och high five:ar och beter mig som om jag inte alls vore medelålders* Sviiiiinsnyggt! Älskar den grafiska känslan och att du tillverkat ljusstaken av återbrukat material. Och jag kan ju erkänna att jag också samlat på mig en del lock i mina gömmor... =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihi, tack för peppen kära du!! :D <3 Kul att du också är en locksamlare! Haha!

   Delete

Post a Comment

Popular Posts